Description
A kesudió tápanyagit és élettani hatásait tekintve egy rendkívül értékes olajos mag.
Többféle B-vitamint (B1, B2, B3, B5, B6, B7 és B9), antioxidáns hatású E-vitamint és K-vitamint tartalmaz, magas a telítetlen zsírsav-tartalma, az ásványi anyagok közül kalcium, kálium, foszfor, magnézium-, cink-, réz- és vastartalma jelentős. Rendszeres fogyasztása csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát, szabályozza a koleszterinszintet, K-vitamin- és kalciumtartalmánál fogva nélkülözhetetlen csontozatunk egészségéhez, idegrendszerünk megfelelő működéséhez. Pár szem kesudió megszünteti az éhségérzetet, így elejét veszi a további nassolásnak.
Használhatjuk krémlevesekhez, különféle ragukhoz, rizskörethez adva. Készíthetünk belőle vajat, felhasználhatjuk süteményekhez. Száraz serpenyőben átpirítva salátákhoz adhatjuk vagy a reggeli müzlihez is hozzákeverhetjük.
A kesudiót száraz, hűvös helyen, légmentesen záródó edényben célszerű tárolni.